Altan – Underhåll uterum med tillbehör

rengöringstips för din altan och uteplats

Den ljusa solen, varma temperaturer och långa dagsljustimmar av sommaren taggar oss för mer friluftsliv. Allt från picknickar till poolfester, så är det under sommarmånaderna du kan unna dig de roligaste utomhusaktiviteterna. Men medan du är redo att ha roligt, så kanske inte din smutsiga grill, dina utomhusmöbler, och utomhustyger pallar viloläget under vintern.

Gör uterummet & din altan redo för sommaren med dessa enkla rengöringstips

Din yta utomhus är som en förlängning av ditt hem och bör inte ignoreras. När det gäller husskötsel så slutar inte städning vid dörren. Följande rengöringstips kommer att hjälpa dig att få din altan ren och klar för sommarens festligheter. Kom ihåg att alltid läsa tillverkarens anvisningar innan du rengör några möbler eller tyger. Att använda olämpliga produkter kan skada altanen. Övertvätta inte och använd inte blekmedel eller slipande rengöringsmedel såvida inte anvisningarna säger så.

Utomhusmöbler

Utomhusbord, stolar och schäslonger är byggda av material som tål värme, sol, regn och vind. Efter tillbringat vintern i stallet eller garaget så kan dem samla på sig stora lager av smuts och damm, tillsammans med några spindelvävnader. Vanligen vad som behövs för rengöring här är vattenslangen. När smuts är på ytan, slå på slangen för att snabbt spola bort smutsen. För djupare rengöring kombinera en fjärdedels kopp milt diskmedel med en liter varmt vatten. Använd sedan en svamp eller mjukborste för att skrubba möblernas ytor noggrant. Skölj sedan rent och torka upp med en mjuktrasa. Dina gäster och deras kläder kommer att tacka dig.

Underhåll av tyg

Utomhusvävnader går vanligen igenom en kemisk behandling under sin tillverkning för att öka fläck- och fuktmotstånd. De är tillverkade för att vara tuffa, vädertåliga och användas utomhus. För det mesta är allt du behöver göra vid rengöring är att borsta av ytorna med en mjuk stålborste och skölja av med vatten. Om mer städning behövs kan du ta av klädseln och tvätta den i maskin med kallt vatten och milt blekmedelfritt tvättvål, för att sedan lufttorka. Vid handtvätt, dränk tyget i en lösning av en fjärdedels deciliter mild flytande tvål och en liter varmvatten. Skölj och lufttorka.

Parasoll

Parasoll är inte bara snygga, de inger också en känsla av finess till din utomhusinredning. Innan du ställer ut ditt parasoll för säsongen, skrubba den med en borste och en lösning med mild tvål och varmvatten. Undvik starka rengöringsmedel då det kan beröva paraplytygets skyddande beläggning. Om parasollet är missfärgat eller mögligt, tillsätt en lösning med en halv kopp syrebaserat blekmedel och fem liter varmvatten och börja skrubba.

Underhåll

För att hålla dina tyger i bästa skick under hela sommaren, spola ner dem en gång i veckan för att få bort damm, smuts och kroppsoljor. Torka bort spillningar och fläckar omedelbart med våt trasa och mild tvållösning, då vätskor som solskyddsmedel kan orsaka missfärgningar. Vissa tyger har en vattenavvisande yta som förlorar sin förmåga med tiden. Kontrollera underhållsguidens anvisningar om hur du återställer den vattenavvisande förmågan.

Skydda möblerna

Täck möblerna när de inte används, eller förvara dem inomhus under kraftiga stormar. Håll möblerna upprätt så samlat vatten kan rinna av.

Gör grillen redo

Inget är fulare än en fet, smutsig grill på en altan. Håll din grill så ren som du rengör din ugn inomhus. Rengör grillgallret enkelt genom att först förvärma din grill med locket nedvänt i några minuter så rosten blir varm. Skrubba rosten sedan med en långskaftad mässingsborste för att få bort flagnande rester. Du kan också rengöra gallret med varmt såpvatten. Det är bäst att låta det stå ett tag för att lösa upp smuts och fett. Då det finns flera olika slags grillgaller – gjutjärn, porslin och rostfritt stål, så bör du läsa tillverkarens manual för att se vad du mer bör göra för att hålla dina grillgaller i bästa skick.

Rengör utsidan av grillen med disktvål, varmvatten och en tvättsvamp. Torka den noggrant efter sköljning. För att få utsidan av din rostfria stålgrill att se ut som glänsande ny, rengör den med rengöringsmedel lämpat för rostfritt stål. Använd aldrig stål eller stålull då detta permanent lämnar skrapmärken på ytan.