Rengöra ugn – Effektiv & snabb ugnsrengöring

städtips på ugnsrengöring för ett renare kök

Att rengöra ugnen kan vara en riktig börda och en av de minst önskvärda uppgifterna på städlistan. Den används ofta, men rengörs mer sällan. Det är inte ovanligt att vissa oupptäckta fläckar med tiden blir inbrända vilket gör att de blir mycket svåra att få bort. Det spelar ingen roll vilken typ av ugn du har eller hur mycket du städar, du kommer ändå att behöva göra en riktig djuprengöring förr eller senare. Det bästa sättet att förbereda inför en djuprengöring av ugnen är att organisera och ha all städutrustning och tillbehör du behöver. Det kan inte understrykas tillräckligt hur mycket vissa högkvalitativa ugnsrengöringsmedel kan förenkla arbetet. Det beror egentligen på hur mycket arbete du vill lägga ned på det och hur mycket du är villig att betala.

Så här rengör man ugnen på ett effektivt sätt

Om du har turen att äga en självrengörande ugn är uppdraget mycket enklare. Den gör det mesta av jobbet åt dig, men inte allt. Du bör använda självrengöringsläget ungefär var tredje månad. Det bästa med dessa ugnar är att du bara behöver torka bort resterna eller fukt med en trasa. Du behöver dock rengöra plåtar och galler själv. Använd stålull och varmt diskvatten när du rengör insidan av gallren.

Rengöra ugn som inte är självrengörande

Om du har en vanlig ugn som inte är självrengörande behöver du anstränga dig lite mer för att få ugnen ren. Du kommer att behöva ett par grytlappar och ett stort tålamod. Du måste använda handskar eftersom de lösningar och medel man använder för att rengöra ugnen ofta är väldigt starka eftersom de är gjorda för att kunna ta bort ingrott fett. Det är därför mycket klokt att skydda huden. De flesta ugnsrengöringsmedel skall verka i upp till 2 timmar. När den tiden har gått är det dags att tvätta bort rengöringsmedlet med en hink varmt vatten. Det är bäst om man fuktar sin trasa eller svamp innan man sätter igång. Var noga med att doppa och rengöra trasan eller svampen i hett vatten med jämna mellanrum. Annars riskerar du att bara sprida runt smutsen i ugnen eller att smutsen fastnar i trasan.

Rester av rengöringsmedel

När du har fått bort allt rengöringsmedel från insidan av luckan och innerväggarna är det bäst att tömma ut vattnet och fylla på med nytt. Du bör fylla på med nytt, hett vatten och en ren svamp eller trasa eftersom när lösningen torkats bort är det bäst att ge ugnens insida en riktigt ordentlig rengöring för att bli av med eventuella rester. Om du inte tar bort denna osynliga beläggning i ugnen kommer maten att smaka kemikalier, vilket inte är så aptitligt.

Lära dig att städa köket smartare – Eva på flyttstädning halmstad