Tvätta väggar

Tips på att tvätta och rengöra väggar innen du målar om hemma

Om du håller på att förbereda för att måla om dina väggar i ditt hus i år, så finns det vissa saker som du bör komma ihåg att göra innan du sätter igång med att måla.

Rengöra väggar innan målning

Även om detta kan verka rätt absurt för många personer, så finns det faktiskt vissa som tror att måla väggen fungerar som ett substitut till att rengöra den. I verkligheten så är detta dock långt från sanningen, och om du ska måla om dina väggar, så bör du rengöra dem först.

Testade och pålitliga tips för att rengöra väggar innan målning

1)    En del av dammet på dina väggar kanske inte kommer att gå bort så lätt som du tror, detta på grund av att något har fått det att fastna där, såsom fett eller rök. I dessa situationer bör du använda dig av rengöringsmedel med natriumfosfater, exempelvis STP, och det kommer att hjälpa dig att få bort det klibbiga dammet. Du kan med lätthet hitta STP på din lokala affär, och efter du har applicerat det på väggen så kan du bara torka bort det med en svamp och lite såpa.

2)    Om du tänkt dig att måla om väggen så är det också en bra idé att slipa den innan. Men, detta är inte alltid nödvändigt, utan allt beror på vilken sorts vägg du är på väg att måla. Även om tanken på att använda sandpapper på din nuvarande väggfärg kan kännas löjlig för många, så är det faktiskt en rätt smart idé, då det tuffar till ytan, och gör att det nya lagret med färg sedan fastnar på ytan mycket bättre. Det är en väldigt vanlig metod som många professionella målare använder sig av.

Förbered väggarna

3)    Ett av de mest effektiva sätten att förbereda väggen i ditt hem för ett nytt lager med färg är faktiskt att använda ett ”magic eraser” rengöringsmedel på den. Fördelarna med att använda detta medel är många, det tar inte bara bort alla sorters kletiga märken, utan också smuts och beläggningar som byggts upp under åren.

4)    Om du börjar se att färgen lossnar som du inte för så länge sedan målat på, så är det inte alltid på grund av att du inte gjorde de rätta förberedelserna innan du började måla väggen, eftersom det inte alltid är bara därför. Ibland, speciellt om du målar om inne i badrummet, så kan tiden och fukten vara det som får färgen att lossna, även om du använt dig av speciellt designade färger!

5)    Många personer frågar sig ofta när väggen är redo för att målas innan de sätter i gång. Med det menas, att många personer kan vara lite ovetande om när deras väggar kan vara redo för ett första lager med färg. Detta kan man lätt gå svar på genom att tejpa fast lite markeringstejp på väggen och sedan dra bort den. Om tejpen är svår att få bort när du drar bort den så betyder det rent generellt att väggen är redo att målas. Men, om tejpen lossnar lätt så betyder det oftast att väggen behöver rengöras lite mer innan man sätter i gång.