Rengöra persienner – Så gör du

så rengör du alla typer av persienner

Det finns flera typer av persienner som kan du välja mellan för att framhäva din inredning samtidigt som de blockerar ljuset och skyddar din integritet. Ett problem med persienner är att när de är installerade så blir de lätt dammiga. Att rengöra persienner är en mardröm för de flesta, men med de här tipsen så kommer de gnistra på nolltid.

Tips på rengöring av persienner

Material:
Vilken typ av persienner du har avgör vilken typ av rengöringsmetoder du bör använda. Metall, trä och tyg kräver olika rengöringsmedel och metoder, annars riskerar du att skada lamellerna. Städmaterial som du behöver inkluderar dammvippor, fuktig trasa, dammsugare, damm-spray och eventuellt ett ark hushållspapper eller två. Hör med en lokal städfirma i Halmstad vilka rengöringsmaterial de använder.

Träpersienner

Du kan rengöra träpersienner med en fuktig trasa, dammvippa eller spray med luft i. Det rekommenderas att använda en kombination av dem alla. Damma varje vecka med din favorit dammvippa och kanske en spraya med luft, på detta sätt så kommer du inte behöva rengöra dina persienner ordentligt mer än en gång i månaden eller en gång i kvartalet. Naturligtvis, om du bor i ett särskilt dammigt område eller tillåter rökning i hemmet så kan du behöva göra en ordentligare rengöring oftare.

Metallpersienner

Metallpersienner kan rengöras på ungefär samma sätt som trä, men de kommer att behöva en mycket mjukare hand. Metall lameller är mer benägna att böjas så rengöringen måste göras försiktigt. Många människor föredrar att ta ner persiennerna för en grundlig tvätt. Ett lakan, gräsmattan och vattenslangen kan vara din bästa vän när det blir dags att rengöra din metall persienner. Denna metod naturligtvis aldrig bör användas med trä eller tyg persiener.

Tygpersienner

En dammtrasa och din dammsugare tar bort majoriteten av damm och skräp. En klädborste är bra för rengöring av denna typ av persienner. Om du tycker att dina persienner inte blir rena nog, prova att torka av dem med lite varmt vatten och en trasa.

Underhåll

Trä, metall och vinyl persienner kan behandlas för att förhindra att damm byggs upp. Gnugga över lamellerna med en impregnerad trasa, detta kommer förhindra att damm och därmed antalet gånger du kommer att behöva utföra den här tråkiga uppgiften. Persienner är vackra när de först installerats och ännu inte är täckta av damm eller fläckar, så håll dem dammfria och de kommer att behålla sin skönhet i många år.

Rengöringslösningar

Den rengöringslösning du väljer beror på vilken typ av persienn du ska damma eller rengöra. Till exempel om du arbetar med trä eller vinyl material, kommer en hink med varmt vatten med några kapsyler diskmedel göra susen. Använd en mjuk trasa för att torka försiktigt ner varje lamell, justera persiennerna både öppna och stängda för att få båda sidorna lika.

Målade träpersienner ser bra ut efter att de torkas med citronolja. Igen, torka varje lamell försiktigt och justera persiennerna för att komma åt båda sidor. När du har rengjort dem helt prova spraya dem med anti-statisk spray för att minska att damm byggs upp.